Wanneer verstuur je de save the date voor je bruiloft? (+handige tabel)

Het versturen van save the date-kaartjes gebeurt ruim voor de bruiloft, zodat je gasten vroegtijdig op de hoogte zijn van de trouwdatum en bij voorkeur de locatie. Dit vergemakkelijkt het planningsproces en vergroot waarschijnlijk de kans dat de beoogde gasten ook daadwerkelijk aanwezig kunnen zijn.

Wanneer verstuur je een save the date-kaart?

Je kunt save the date-kaartjes eigenlijk meteen verzenden zodra de trouwdatum bekend is. Normaal gesproken verstuur je de officiële trouwkaarten zo'n 8 tot 6 weken voor de bruiloft, maar de save the date eerder. Wij geven als advies om de save the date kaarten ongeveer 9 maanden voor de bruiloft te versturen. De trouwdatum is pas echt vastgesteld wanneer de locaties zijn gereserveerd. Weet je de precieze locatie nog niet? Vermeld dan de dorp of de stad op de save the date-kaart zonder verdere details prijs te geven.

Maand van bruiloft Save the Date versturen
Januari April
Februari Mei
Maart Juni
April Juli
Mei Augustus
Juni September
Juli Oktober
Augustus November
September December
Oktober Januari
November Februari
December Maart

Wat zet je op een save the date-kaart?

Hoewel er geen strikte regels zijn over wat je precies op een save the date-kaart moet zetten, is het belangrijk om in ieder geval jullie voornamen, de trouwdatum en indien mogelijk, de locatie te vermelden. Het is ook handig om te vermelden dat de officiële uitnodiging nog zal volgen. Door het woord "Save the Date" ergens op de kaart te zetten, voorkom je verwarring dat dit de echte trouwkaart is. Het vermelden van contactgegevens (van jullie of de ceremoniemeester) kan ook al, maar is nog niet per se nodig.

Destination wedding, bruiloft in het buitenland

Als je bruiloft (gedeeltelijk) in het buitenland plaatsvindt is het raadzaam om de save the date-kaarten zeker op tijd te versturen. Je gasten moeten namelijk tijd hebben om hun reis te plannen en eventuele accommodaties te boeken. 

Tot wanneer kun je een save the date-kaartje sturen?

Save the date-kaartjes kun je al een jaar van tevoren versturen. Er is echter geen harde regel voor de uiterste verzenddatum, omdat dit afhankelijk is van het type bruiloft. Voor een bruiloft in het buitenland is een jaar van tevoren sturen verstandig vanwege de reisvoorbereidingen. Voor een lokale bruiloft kun je de save the dates tot ongeveer 4 maanden voor de bruiloft nog verzenden. Als de bruiloft minder dan vier maanden verwijderd is, heeft het versturen van save the date-kaarten meestal geen zin meer, en kun je beter de trouwkaarten op tijd versturen.

Aan wie verstuur je save the date-kaarten?

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen wie je wilt uitnodigen voordat je de save the date-kaarten verstuurt. Stuur de kaarten alleen naar mensen die je zeker wilt uitnodigen voor de bruiloft, omdat er na het versturen van de save the date geen weg meer terug is. Later kun je altijd nog namen toevoegen, maar stuur de kaarten in eerste instantie alleen naar degenen die zeker een uitnodiging zullen ontvangen.

Save the date: wat voor ontwerp kies je?

De save the date-kaart is een van de eerste momenten waarop je nadenkt over de stijl van jullie bruiloft. Het ontwerp hoeft niet per se overeen te komen met dat van de officiële trouwkaarten, maar dat is natuurlijk wel leuk. Zo creëer je een samenhangend thema voor je bruiloft en kan je alles mooi op elkaar afstemmen. De save the date-kaart is wat informeler van aard dan de uitnodigingen.